Blog Layout

Hoelang gaat spouwmuurisolatie mee?

Hoelang gaat spouwmuurisolatie mee?

Gaat spouwisolatie lang mee?

Bij nieuwbouw, maar ook bij het isoleren van nog niet geisoleerde spouwmuren zijn er verschillede isolatiemateriaal opties. Een van de belangrijkste vragen die te stellen is, naast vragen over isolatiewaarde en duurzaamheid, is: ‘Hoelang gaat spouwmuurisolatie mee’? Veel jaren 70, 80 en 90 woningen hebben inmiddels te maken met spouwmuurisolatie die is verzakt of aangetast. Het gevolg: koudebruggen die ervoor zorgen dat de isolatie niet meer optimaal werkt.


  • Wil je nooit meer de spouwmuur hoeven na te isoleren?
  • Wil je spouwmuurisolatie met een lange levensduur?
  • Spouwmuurisolatie met een hoge isolatiewaarde?
  • Minder belastend voor natuur door rescyling?


Gratis inspectie aanvragen
Isolatie vochtproblemen

Vochtproblemen door een holle spouwmuur? Laat de muren isoleren

Hoe stopt spouwmuurisolatie vochtproblemen?

Spouwmuurisolatie kan vochtproblemen helpen voorkomen door het creëren van een thermische barrière tussen de binnen- en buitenmuren. Het isolatiemateriaal in de spouwmuur vermindert het warmteverlies door de muur, waardoor de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten worden geminimaliseerd. Ook wordt door het isoleren van de spouwmuur wordt het warmteverlies naar buiten verminderd. Hierdoor blijft de binnentemperatuur stabiel blijft. Dit vermindert de kans op condensatie op koude oppervlakken, zoals binnenmuren. Condensatie kan leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming. Door de spouwmuur vakkundig te laten isoleren wordt dit probleem verhinderd.


Lees dan verder over wat moderen isolatiematerialen voor hebben op oudere vormen van isolatie. 


Gratis inspectie en hulp

Het effect van spouwmuurisolatie 

Spouwmuurisolatie wordt binnen moderne woningbouw automatisch toegepast om woningen te isoleren. Spouwmuurisolatie is een techniek waarbij de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Dit zorgt voor een betere thermische efficiëntie van het gebouw, waardoor warmteverlies wordt geminimaliseerd en energie wordt bespaard. Deze isolatiemethode is een van de meest effectieve manieren om de energieprestatie van een woning te verbeteren, wat resulteert in lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot.


Wat kost spouwmuurisolatie?

Hoelang gaat spouwmuurisolatie mee? Het materiaal en de omstandigheden zijn bepalend!

Spouwmuurisolatie wordt nog niet zo lang toegepast, wanneer je het vergelijkt met hoe we sinds de laatste eeuw woningen en gebouwen isoleren. Het wordt pas standaard toegepast vanaf de jaren 70 en 80. Voor die tijd bestonden er al wel spouwmuren. Deze werden eind jaren 20 ingevoerd, maar bij deze woningen bleef de spouw leeg. Dat wil zeggen: de spouw vulde zich met lucht. Op zich geen gek idee, want ook lucht heeft een isolerende werken. Een aantal decenia later is men anders gaan denken over het isoleren van woningen en panden en deed spouwmuurisolatie zijn intrede. In die tijd werden vaak minerale materialen zoals glaswol en steenwol gebruikt. Deze materialen hadden weliswaar een isolerende werking, maar ze hadden ook enkele nadelen, zoals gevoeligheid voor vocht en verzakking na verloop van tijd. Als je je afvraag hoelang gaat spouwmuurisolatie mee? Dan is dat dus afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, zoals EPS++ parels of Aminofoam.


Gratis inspectie aanvragen
  • Hoelang gaat spouwmuurisolatie mee?

    Isolatiewol (bijv. glaswol of steenwol)

    Thermische isolatiewaarde: gemiddeld tot hoog, afhankelijk van de dikte en dichtheid van het materiaal. Levensduur: 30-40 jaar, mits goed geïnstalleerd en beschermd tegen vocht.


    PUR-schuim (Polyurethaanschuim)

    Thermische isolatiewaarde: zeer goed vanwege de hoge isolatiewaarde van het materiaal. 


    Levensduur: 20-30 jaar, maar kan langer meegaan als het goed is aangebracht en beschermd tegen vocht en beschadigingen.


    EPS parels (Geëxpandeerd polystyreen parels):

    Thermische isolatiewaarde: gemiddeld tot hoog, afhankelijk van de dichtheid en grootte van de parels. 


    Levensduur: 30-50 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de blootstelling aan externe factoren.


    HR++ EPS parels (Hoogwaardige geëxpandeerd polystyreen parels)

    Thermische isolatiewaarde: zeer goed vanwege de hoge kwaliteit van het materiaal en de fijne structuur van de parels. 


    Levensduur: 50 jaar of meer, omdat dit type parels speciaal is ontworpen om langdurige isolatieprestaties te bieden en bestand is tegen vocht en degeneratie.


Moderne isolatiematerialen gaan langer mee

De drie meest gebruikte soorten spouwmuurisolatie minerale wol (glaswol en steenwol) ,PUR en, de topper onder de spouwmuurisolatie: HR++ EPS Parels. Met voortschrijdend technologische vooruitgang ontstonden er nieuwe en verbeterde materialen die specifiek waren ontwikkeld voor spouwmuurisolatie, zoals HR++EPS Parels. In het verleden is minerale wol veel gebruikt voor spouwmuurisolatie. Hoewel het een goede isolerende werking hebben, kan het na verloop van tijd inzakken, wat ten koste gaat van hun isolatiecapaciteit.


Polyurethaanschuim (PUR) wordt als een efficiënte isolator beschouwd. Het wordt in vloeibare vorm in de spouw geïnjecteerd en zet vervolgens uit om de ruimte op te vullen. Hoewel PUR-schuim goede isolerende eigenschappen heeft, kan het ook vochtproblemen veroorzaken en is het niet altijd de beste keuze voor elk gebouw. Bovendien komen er ongezonde gassen vrij en is het niet te rescylen.



Wat kost spouwisolatie?
  • Isolatie vochtproblemen

    Isolatie vochtproblemen

    Isolatie vochtproblemen

    Isolatie vochtproblemen

HR++EPS Parels: eigenschappen en voordelen

Hoogwaardige geëxpandeerde polystyreen (EPS) parels, ook bekend als HR++EPS parels, zijn tegenwoordig een van de meest gebruikte en geavanceerde vormen van spouwmuurisolatie. Deze isolatieparels zijn gemaakt van een lichtgewicht kunststof materiaal met uitstekende isolerende eigenschappen.


Uitstekende thermische isolatie: HR++EPS parels hebben een hoge isolatiewaarde, waardoor warmteverlies effectief wordt verminderd en de energie-efficiëntie van het gebouw wordt verbeterd.


Vochtbestendigheid: In tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen absorberen HR++EPS parels geen vocht, waardoor de kans op vochtproblemen in de spouw wordt geminimaliseerd.


Lichtgewicht en duurzaam: De parels zijn licht van gewicht, wat zorgt voor een minimale belasting van de constructie. Bovendien zijn ze duurzaam en behouden ze hun isolerende eigenschappen gedurende een lange periode.

Milieuvriendelijk: HR++EPS parels zijn recyclebaar en hebben een lage milieubelasting, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor isolatieprojecten.

Gratis inspectie aanvragen

Isolatie die lang meegaat? Kies voor HR++EPS parels als spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een belangrijk aspect van energiezuinige gebouwen en duurzaam wonen. HR++EPS parels hebben zich bewezen als een van de meest effectieve en duurzame vormen van spouwmuurisolatie. De combinatie van uitstekende thermische eigenschappen, vochtbestendigheid, lichtgewicht constructie en milieuvriendelijkheid maken HR++EPS parels een uitstekende keuze voor zowel het isoleren van nieuwe spouwmuren als het na-isoleren van bestaande muren. Het gebruik van HR++EPS parels resulteert niet alleen in lagere energiekosten voor bewoners, maar draagt ook bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van gebouwen.


Door te kiezen voor deze hoogwaardige isolatieparels is de levensduur van spouwmuurisolatie flink te verlengen. Daarmee zorgt u voor een comfortabel binnenklimaat en levert tegelijkertijd bijdragen aan een groenere toekomst.



Gratis inspectie aanvragen

Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

Jaren 30 woning spouwmuur
door Rini Petersen 31 okt, 2024
Jaren 30 woning spouwmuur isoleren? De beste spouwmuurisolatie voor jaren dertig woningen, jaren 30 huis isoleren met subsidie en meer nuttige informatie over het isoleren van de spouwmuur van oudere woningen.
Vleermuizen in de spouw
door Rini Petersen 07 okt, 2024
Vleermuizen in de spouw: wat mag en moet je doen wanneer zich vleermuizen in de spouwmuur hebben genesteld? In Nederland zijn vleermuizen beschermd onder de Wet natuurbescherming. Dat betekent dat je ze niet zomaar mag verwijderen of hun verblijfplaats mag verstoren.
Ventilatie na spouwmuurisolatie
door Rini Petersen 31 jul, 2024
entilatieproblemen na spouwmuurisolatie: daar is het nodige om te doen. Hoe zit het met de luchtstroom in de spouwmuur bij isolatie? Zorgt isolatiemateriaal in de spouwmuur voor vochtproblemen? Lees alles wat je weten wilt over afvoeren van vocht uit de spouw bij geïsoleerde buitenwanden.
Share by: