Blog Layout

Luchtdicht isoleren

Luchtdicht isoleren en andere isolatievragen

Fabels en feiten over spouwmuurisolatie en ventilatie

Luchtdicht isoleren, bestaat dat wel? Als ik ga isoleren wat is dan de invloed op de luchtdichtheid van mijn woning? Komt er nog wel genoeg frisse lucht in huis, wanneer door isolatie alles ‘potdicht zit’? Woningisolatie is een must. Niet alleen het klimaat, maar het voordeel op de energiekosten vragen erom. Er zijn nog altijd niet geïsoleerde woningen en bedrijfspanden in Nederlandse. Een van de meest gestelde vragen die we krijgen over woningisolatie en met name spouwisolatie is: ‘Wat is de invloed van spouwmuurisolatie op de luchtdichtheid van een woning?’. Het antwoord is niet zo eenvoudig te geven omdat de keus van het isolatiemateriaal (Hr++ parels) en de deskundigheid van uitvoering een belangrijke rol spelen. 


Luchtdicht isoleren van spouwisolatie zorgt voor vochtproblemen

Er wordt nogal eens gedacht dat de invloed van spouwmuurisolatie is dat het vochtproblemen veroorzaakt. In een spouwmuur is altijd luchtvochtigheid aanwezig. Het is belangrijk dat dit middels ventilatie wordt afgevoerd zodat het niet in de muren of in het isolatiemateriaal trekt. Luchtdicht isoleren zou zeker zorgen voor vochtproblemen. Moderne isolatiematerialen kunnen in hun vezels geen water opnemen. Wél kan het erop blijven liggen. Glaswol is hiervoor berucht. Vocht tast thermische wol niet aan. Wel is de isolatiewaarde minder en kan er schimmelvorming ontstaan. Spouwmuurisolatie met HR++ EPS parels zijn vocht en schimmelongevoelig. Deze optie is dus beter omdat schimmelvorming is uitgesloten. Tussen de parels blijven kleine ruimten bestaan waar luchtvochtigheid kan neerslaan. Ventilatieroosters in de spouwmuur zorgen ervoor dat dit vocht kan ontsnappen.


Gratis inspectie aanvragen
luchtdicht isoleren

Muren moeten kunnen ademen

Muren kunnen niet ademen. Het idee dat ongeïsoleerde spouwmuren zorgen voor uitwisseling van verbruikte en frisse lucht is net als luchtdicht isoleren fabel. Het klopt dat niet geïsoleerde woningen koud en tochtig aanvoelen. Dit kan iedereen in een dergelijke woning beamen. Alleen wanneer de muren breuk of scheurvorming hebben kan er een koude stroom door de muren komen. De meest voorkomende reden dat tocht en kou ervaren wordt, is lucht die via plinten, stopcontacten of ramen naar binnen kan komen. Ook zijn ongeïsoleerde muren (en vloeren) een stuk kouder. Wanneer je ruimte gaat verwarmen onttrekken de muren veel warmte, waardoor er een luchtcirculatie ontstaat tussen opstijgende warme lucht, en via de muur neerdalende koude lucht. Woningventilatie gebeurd dus niet door ‘ademende muren’, maar door ramen of deuren te openen, of door middel van een ventilatiesysteem.


Gratis inspectie en hulp

   De invloed van spouwmuurisolatie leidt tot schimmelgroei!!!

‘De invloed van spouwmuurisolatie op de luchtdichtheid van een woning leidt tot schimmelgroei’.


Dit is een hardnekkige fabel.


Schimmel vormt zich waar het vochtig is. In ongeïsoleerde woningen zijn binnenmuren een stuk kouder dan muren van geïsoleerde woningen. Vocht in de ruimte slaat tegen de koude muren neer als condens. Op slecht geventileerde locaties, zoals in hoeken of achter meubels kan dit vocht niet weg en ontstaat er een voedingsbodem voor schimmels. Een goed geïsoleerde muur in een verwarmde ruimte is echter niet koel, maar warm. Goed uitgevoerde spouwmuurisolatie is daarom een middel om schimmelgroei te voorkomen. 



Gratis inspectie op locatie

Hoe zit het dan wel met spouwmuurisolatie en de luchtdichtheid van een woning?

Worden woningen van isolatie luchtdicht? Het antwoord is nee. Thermische isolatie van een woning levert dankzij verminderde warmte-uitstraling een bijdrage aan energiebesparing, maar maakt een pand niet luchtdicht. Een woning is eenvoudig weg niet luchtdicht te maken. Luchtdicht isoleren bestaat niet. En waarom zouden we dat ook willen? U moet er kunnen leven. Ventilatie door het openen van ramen en deuren of een ventilatiesysteem zorgt voor voldoende frisse lucht in huis.


Om schimmel en vocht in oudere, niet geïsoleerde woningen te voorkomen is natuurlijke ventilatie door middel van luchten bijna nooit voldoende om aanwezig vocht uit huis te krijgen. De oorzaak van schimmel en vocht in oudere woningen komt grotendeels door koude muren. Op warme dagen is voldoende isolatie goed mogelijk zonder dat de muren enorm afkoelen. In de winter is dit anders. Ventileren zorgt voor verfrissing van de lucht, maar de koude muren zullen blijven zorgen voor condensvorming en schimmel. Schimmelvorming in huis komt dus niet door thermische isolatie. Het wordt veroorzaakt door temperatuur en ventilatie.


Gratis inspectie aanvragen
  • Is spouwmuurisolatie goed tegen schimmel en vocht?

    Een negatieve invloed van spouwmuurisolatie op de luchtdichtheid van een woning is een fabel. Feit is dat het isoleren van de spouwmuren een effectieve methode is om warmte-uitstraling via de muren tegen te gaan. Ook verwarmt spouwmuurisolatie de muren permanent enige graden. Dit zorgt ervoor dat de muren niet alle warmte absorberen. Hierdoor kan de verwarming een flink aantal graden lager worden ingesteld om het binnen behaaglijk warm te stoken. Gelijktijdig zorgen warmere muren voor minder afzetting van condens en worden schimmelproblemen opgelost. EPS HR++ isolatieparels worden via boorgaten in de buitenmuur in de spouw geblazen. Dit gaat samen met een voor mens en natuur onschadelijke lijm die de korrels stabiliseert. Binnen deze stabilisatie blijft ruimte om vocht, dat altijd in een spouwmuur aanwezig is, via luchtroosters af te voeren. Nadat de isolatie is aangebracht, heeft u direct profijt van het isolerende effect. 


Isosel voor spouwmuurisolatie met HR++ EPS parels

HR++EPS parels zijn geëxpandeerde polystyreenschuimkorrels met grafiet. Dit zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Voor het isoleren van spouwmuren in oudere woningen zijn HR++ EPS parels erg geschikt. De parels worden via kleine openingen in de muur de spouw ingeblazen. Dit gaat samen met een speciale, niet milieubelastende lijm. De lijm zorgt voor een verbinding die de korrels tientallen jaren stevig op hun plaats houdt, zonder inzakken. De isolerende waarde blijft hierdoor ook na lange tijd gewaarborgd. Tussen de verlijmde korrels blijven kleine openingen waaruit condens via ventilatieroosters in de buitenmuur kan ontsnappen. Angst voor vochtproblemen door luchtdicht isoleren hoeft u niet te hebben. Hoogwaardige spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat u flink op de energiekosten bespaart en biedt een gezond binnenklimaat dat uw woning en wooncomfort ten goede komt.



Gratis inspectie aanvragen
  • muien in de spouwmuur

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    Huisisolatie tip 

    muien in de spouwmuur

Gratis inspectie 

Is uw oudere woning nog niet geïsoleerd? Heeft u woning isolatie, maar is deze verouderd? Vraag een gratis spouwmuurinspectie bij ons aan! Wij bezoeken uw object graag voor een spouwinspectie. Aansluitend ontvangt u van ons een vrijblijvende offerte. ISOSEL Spouwmuurisolatie is mogelijk in Den Haag, Wassenaar, Leiden, Dordrecht, Delft en overige plaatsen in Zuid-Holland. 

Gratis inspectie aanvragen

Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

Jaren 30 woning spouwmuur
door Rini Petersen 31 okt, 2024
Jaren 30 woning spouwmuur isoleren? De beste spouwmuurisolatie voor jaren dertig woningen, jaren 30 huis isoleren met subsidie en meer nuttige informatie over het isoleren van de spouwmuur van oudere woningen.
Vleermuizen in de spouw
door Rini Petersen 07 okt, 2024
Vleermuizen in de spouw: wat mag en moet je doen wanneer zich vleermuizen in de spouwmuur hebben genesteld? In Nederland zijn vleermuizen beschermd onder de Wet natuurbescherming. Dat betekent dat je ze niet zomaar mag verwijderen of hun verblijfplaats mag verstoren.
Ventilatie na spouwmuurisolatie
door Rini Petersen 31 jul, 2024
entilatieproblemen na spouwmuurisolatie: daar is het nodige om te doen. Hoe zit het met de luchtstroom in de spouwmuur bij isolatie? Zorgt isolatiemateriaal in de spouwmuur voor vochtproblemen? Lees alles wat je weten wilt over afvoeren van vocht uit de spouw bij geïsoleerde buitenwanden.
Share by: