Isosel spouwmuurisolatie, spouwisolatie met HR++ EPS parels specialist | Bel: 085 060 2855
Waarom is een spouwmuur herkennen nodig? Hebben niet alle huizen gewoon een spouw? Vaak wel. Bijna alle Nederlandse woningen met een gemetselde gevel hebben een spouw. Een goede spouwmuur herkennen – dus eigenlijk de conditie van de gevel – is belangrijk wanneer je jouw huis wilt verduurzamen, bijvoorbeeld door middel van spouwmuurisolatie. De spouw isoleren is een van de meest effectieve plekken om warmteverlies tegen te gaan. Het is daarbij wel belangrijk dat je goed de bouwkundige staat van de spouwmuur kunt herkennen. Het herkennen en inspecteren van de spouwmuur geeft inzicht in de eventuele gevelproblemen en de beste opties voor spouwmuurisolatie.
Een spouwmuur is een dubbelwandige muur met in het midden een ruimte ertussen. De tussenruimte is de spouw. Spouwmuren kwamen in opkomst vanaf de jaren ’20. De binnenmuur van een spouwmuur draagt doorgaans het gewicht van de constructie, terwijl de buitenmuur dient als beschermlaag tegen weersinvloeden. De ruimte tussen deze muren is gevuld met lucht, zorgt voor natuurlijke ventilatie en voorkomt dat vocht van buiten doorslaat naar de binnenmuur. Bovendien heeft lucht een isolerende werking. Dit was de oorspronkelijke functie van de spouwmuur.
Tegenwoordig denken we hier anders over. Een lege, niet geïsoleerde spouwmuur herkennen we onder andere aan het feit dat deze koud aanvoelt en zorgt voor veel warmteverlies.
Een spouwmuur herkennen kan op verschillende manieren, afhankelijk van het bouwjaar van je woning en de opbouw van de gevel. Woningen gebouwd na 1920 hebben vaak een spouwmuur, vooral woningen die na 1975 gebouwd zijn, omdat toen ook de isolatie-eisen strenger werden. Oudere huizen hebben meestal massieve muren zonder spouw. Een spouwmuur heeft vaak een regelmatige baksteenpatroon, zoals halfsteensverband, terwijl een massieve muur vaak een ander patroon laat zien.
Een spouwmuur herkennen gaat ook door te kijken naar de dikte van de muur. Een muur dikker dan 25 cm is vaak een spouwmuur. Massieve muren zijn vaak dunner. Ook aan de plaatsing van ramen en deuren kun je een spouwmuur herkennen. Bij een spouwmuur zie je vaak een verspringing in de gevel bij raamopeningen en deuren, omdat de spouw ruimte inneemt. En tenslotte duidt ook de aanwezigheid van ventilatieroosters op een gevel met spouwmuren.
Een spouwmuur kan in de loop van de jaren problemen ontwikkelen die belangrijk zijn om op te merken, vooral voordat je besluit om de muur te isoleren. In een spouwmuur kan vervuiling ontstaan door losgeraakte stukjes mortel of ander bouwafval, ook wel bekend als ‘cementbaarden’. Deze brokjes cement en vuil kunnen na verloop van tijd de ventilatie in de spouw verstoren en vochtophoping veroorzaken. Bij isolatiewerkzaamheden is het belangrijk dat de spouw schoon en vrij is van deze vervuiling om een optimale isolatiewaarde te behalen.
Vocht is een veelvoorkomend probleem bij oudere spouwmuren. Wanneer een spouw niet goed ventileert of er bouwafval in de spouw zit, kan vocht blijven hangen en doorslaan naar de binnenmuur. Dit kan leiden tot schimmelvorming en schade aan het binnenwerk. Soms ontstaan er ook koudebruggen door fouten in de constructie, die zorgen voor condensvorming aan de binnenzijde van de muur.
Spouwmuren werden oorspronkelijk ontworpen voor ventilatie en om vocht van de binnenmuur weg te houden. Bij de eerste generatie spouwmuren lag de nadruk niet op isolatie, maar eerder op het drooghouden van de binnenmuren. Pas rond de jaren ’70 en ’80 kwam het idee op om deze spouwruimtes te vullen met isolatiemateriaal, zodat ook warmteverlies verminderd kon worden.
Een spouwinspectie geeft betrouwbare informatie of de spouw gevuld is met isolatie, maar er een continu gevoel van tocht en koud aanvoelende binnenmuren zijn ook signalen. Ook is het mogelijk dat de spouw ooit wel is geïsoleerd, maar het isolatiemateriaal is aangetast of verzakt, waardoor het zijn werking is verloren.
Een gevelinspectie geeft betrouwbare informatie over de staat van de gevel en eventueel aanwezig isolatiemateriaal. ISOSEL Spouwmuurisolatie biedt een gratis gevelinspectie aan voor woningen die in aanmerking komen voor gevelisolatie. Tijdens deze inspectie wordt gekeken naar de bouwkundige staat van de muur, de aanwezigheid van vervuiling in de spouw, en de mogelijkheid om isolatie aan te brengen.
Onze gratis gevelinspectie helpt niet alleen om te bepalen of jouw huis geschikt is voor spouwmuurisolatie, maar geeft je ook inzicht in de staat van je gevel en de mogelijke verbeterpunten. Hiermee kun je weloverwogen beslissen over de volgende stappen in het verduurzamen van je woning.
Vraag een vrijblijvende offerte aan of bel naar 085 060 2855
Contact opgenomen met ISOSEL Spouwmuurisolatie omdat ik eerder 2 bedrijven over de vloer heb gehad voor een offerte die aangaven dat er in mijn muur alleen maar purschuim geplaatste kon worden. Uiteindelijk. Selman van Isosel kwam bij mij om een offerte uit te brengen. Erg vriendelijke man die de klus samen met zijn top collega voor ons heeft uitgevoerd. Alle spullen netjes opgeruimd. Samen een formulier ingevuld voor garantie op het geleverde werk/isolatiemateriaal. Ik zou deze partij aan iedereen aanbevelen.
Vanwege de grote oppervlakte van het huis, en de stook kosten gaan kijken naar het besparen van stookkosten. Ik ben op internet gaan zoeken naar spouwmuurisolatie, en kwam al gauw uit bij Isosel, zij maken gebruik van hoogwaardige producten met hr++ parels. De eigenaar Selman kwam al snel een offerte maken, en legde ook keurig uit wat er allemaal ging gebeuren. Hij was vakkundig, en erg betrouwbaar. Twee weken later was m’n hele vloer geïsoleerd en mijn spiuwmuur ook. Na twee dagen hard werk van hun was ik eerst een beetje sceptisch over de werking, maar merk echt meteen verschil. De vloer voelt veel warmer aan, en de warmte blijft beter in huis hangen. Ik kan het iedereen aanraden om dit te laten doen door Isosel.
k was altijd een beetje sceptisch wat betreft vloerisolatie of spouwmuurisolatie. Zou dat nou echt zo'n verschil maken? Na lang aarzelen toch besloten om te kiezen voor vloerisolatie. De communicatie liep perfect, de heren van Isosel waren voorkomend, afspraken werden stipt nagekomen en bovenal er werd zeer professioneel werk geleverd. Voor hen misschien minder in de benarde kruipruimte, maar voor mij was het een genot de mannen onder de vloer in alle rust hun klus te horen klaren. Noch sceptisch wat betreft vloerisolatie? Nee!!! Vrijwel direct meenden we een verschil in klimaat te ervaren in de benedenkamers. Pas echt duidelijk werd het in de dagen erna, toen het bovendien nog begon te sneeuwen en er een ijskoude oostenwind opstak (6-2-2021). De thermostaat kon lager en de elektrisch verwarmde voetenzak die ik van Sinterklaas kreeg zal binnenkort op Marktplaats staan :-) Dat alles dankzij de mannen van Isosel. Perfect. Voor mensen die twijfelen, zoals ik deed, neem contact op met Tonzon. Ze werken met lokale installateurs. Die van ons - Isosel - verdient een tien met een griffel.
Vraag uw gratis advies aan onze isolatiedeskundigen.
Het isoleren van de spouw in uw muren is een belangrijke stap bij maximaliseren van de energie-efficiëntie.
ISOSEL Spouwmuurisolatie heeft jaren ervaring in verschillende regio's als spouwmuurisolatie specialist. We komen graag bij u langs voor een gratis inspectie.
Al onze medewerkers zijn VCA gecertificeerd.
WhatsApp: 085 060 2855
Maandag t/m Vrijdag: 08:00 / 17:00
Zaterdag: 11:00 / 18:00
© Alle rechten voorbehouden ISOSEL spouwmuurisolatie | Algemene voorwaarden | Privacy | Webdesign & Marketing: Webcontent Marketing